Fråga facket Fråga facket

Ungdomskurser

Ung i facket Lär dig mer om facket och var med och påverka. LO/UNG utbildningarna riktar sig mot dig om är under 30 och vill lära dig mer om facket.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Bilmontör
Foto: Lars Forsstedt

Rättigheter på jobbet

På första kursen Om facket får du lära dig mer om vad facket står för och vad du har för rättigheter på jobbet. När du gått Om facket ges du möjlighet att välja mellan ett antal intressanta kurser där du kan lära dig mer om fackliga rättigheter, opinionsbildning och facklig aktivism.

Som medlem får du själv välja i vilken ordning du går utbildningarna men vi rekommenderar att du först går Om facket om du inte redan har någon form av facklig grundutbildning.

Nedan kan du läsa mer om de olika kurserna. Gör en intresseanmälan redan idag på Utbildningar för dig. Du kan även ta kontakt med LO-distriktet eller din förbundsavdelning.

Kursen Om facket

Om facket är en i raden av tvärfackliga ungdomskurser i LO ungs nya utbildningspaket. En kurs som ger dig en första inblick i den fackliga organisationen, dina rättigheter och skyldigheter, kollektivavtalet och hur du kan påverka både i organisationen och på din arbetsplats. Du får dessutom lära känna unga medlemmar från andra fackförbund som du kan utbyta värdefulla erfarenheter med.

Kursen är öppen för alla som är under 30 år och vill lära sig mer. Den riktar sig både till medlemmar och blivande medlemmar. Ta gärna med en arbetskamrat eller kompis som du tycker ska bli medlem i facket eller som kanske redan är det.

Utbildningen är på 16 timmar fördelat på två dagar, fyra kvällar eller en helg.

Kursen Om samhället

Om samhället är en i raden av tvärfackliga ungdomskurser i LO ungs nya utbildningspaket för unga upp till 30 år. En kurs som ger dig grundläggande förståelse för hur skattesystemet fungerar och välfärdssamhället är uppbyggt. Du får lära dig mer om ideologier och varför LO samverkar just med Socialdemokraterna

Målgrupp: Medlemmar under 30 år. Utbildningen är på 16 timmar fördelat på två dagar, fyra kvällar eller en helg.

Rätt att vara ledig

Alla kurserna är kostnadsfria och du får ersättning för förlorad arbetsinkomst. Du har rätt enligt lagen att få ledigt från ditt jobb för att gå facklig utbildning. Du måste själv söka ledigt senast två veckor innan kursstart. Du söker ledigt utan lön och får betalt i form av studiestipendium eller förlorad arbetsförtjänst. På kursen får du hjälp att fylla i ersättningsblankett.

Här hittar du utbildningar för dig