Fråga facket Fråga facket

Kollektivavtalet är som ett paraply

Kollektivavtal Inför kollektivavtalets dag den 17 mars har vi pratat med medlemmar i Hotell- och restaurangfacket och en ombudsman på Transport. Vad tänker de kring kollektivavtal?


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Agneta och Marina på Hotell St: Clemens uppskattar kollektivavtalet och ser det som ett paraply.
Agneta och Marina på Hotell St: Clemens uppskattar kollektivavtalet och ser det som ett paraply.

Ordning och reda på arbetsplatsen

När vi besöker Hotell St: Clemens i Visby träffar vi Agneta och Marina. Vi undrar nyfiket vad kollektivavtalet betyder för dem och varför de tycker det är viktigt?

- Det innebär för det första ordning och reda på arbetsplatsen. Det är ett avtal som både arbetsgivare och arbetstagare är skyldiga att följa, säger Agneta.

- Rätt använt är det en ovärderlig hjälp som gör att man inte behöver tvista om saker. Lön, anställningsvillkor, ledighet och mycket annat är redan förhandlat och klart. Man kan liksom koncentrera sig på jobbet, säger hon.

Kollektivavtal och fackligt medlemskap

De berättar att arbetsplatsen verkligen förstått kollektivavtalets värde och att alla som jobbar på hotellet är med i facket.

- Vi pratar alltid med unga om vikten av att det finns kollektivavtal och att man är med i facket, säger Marina.

- Det är spelreglerna på livets fotbollsplan vi pratar om. Utan regler kan många fara illa och var och en får klara sig själv. Det är självklart att det är skönare att jobba där det är tryggt och ordnat.

Schysta villkor-dekaler

Inom hotell- och restaurangbranschen synliggörs de företag som tecknat kollektivavtal med dekaler vid entrédörren.

- Som kund kan man fråga efter dessa ”schysta villkor-dekaler” om man värdesätter att personalen och företaget jobbar i symbios.

- Kollektivavtalet är som ett paraply, säger Agneta. Det skyddar alla som står under det mot regn, men det krävs att man håller upp det också!

Önskan att bli rättvist behandlad

Thomas Gahnström är ombudsman på Transport på Gotland. Han skulle gärna se att fler visste vad kollektivavtalet är och vad det betyder.

- Kunskapen om kollektivavtalet är låg, men önskan om att bli rättvist behandlad är precis lika hög i dag som tidigare.

Han menar att medlemmarna behöver hjälpas åt i vardagen för att värna kollektivavtalet på arbetsplatsen.

- Det är klart att jag som ombudsman finns tillgänglig för Transports medlemmar, men jag kan inte ensam bevaka allt som händer på varje arbetsplats.

- Om alla medlemmar läser in sig lite på vad som står i kollektivavtalet så kan vi tillsammans hålla koll på att arbetsgivarna följer kollektivavtalet.

- Då får vi den ordning och reda som vi alla vill ha, säger Thomas.

  Linus Gränsmark