Fråga facket Fråga facket

LO Gotland prioriterar jobben

Opinionsbildning Så var då valet över och många med mig är glada över regeringsskiftet och fortsatt S styre på Gotland, säger distriktets ordförande Karin Palmqvist som nu tänker se till att arbetslösheten, sjukförsäkringen och a-kassan prioriteras framöver.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

LO prioriterar jobben, a-kassan och sjukförsäkringen säger Karin Palmqvist.
LO prioriterar jobben, a-kassan och sjukförsäkringen säger Karin Palmqvist. Foto: Linus Gränsmark

Hur känns det nu med vinst i valen både lokalt och nationellt?

- Vi är såklart glada över att vi fått ett regeringsskifte. Att lägga det pussel som Stefan Löfven nu har att göra är ingen lätt uppgift, men han är en van strateg och jag hyser stort förtroende för att han ska lyckas med jobbpolitiken, säger Karin Palmqvist.

- Nu gäller det att SDs politik inte får genomslag i riksdagen. Nu måste alla demokratiska krafter arbeta gemensamt för att låta solidaritet råda i svensk politik. 

- Dags för partierna att ta det där ansvaret nu och se till att kliva ur sandlådan och börja jobba, för dig och mig och alla oss tillsammans – Sverige kan så väldigt mycket bättre.

Hur gick då valet här hemma på Gotland?

- Ja, äntligen bröt vi trenden med att byta majoritet vid varje val. Nu kan vi få kontinuitet i besluten, så oändligt mycket lättare att fortsätta arbetet än att alltid börja om.

Socialdemokraterna har tillsammans med LO arbetat hårt under valrörelsen med uppsökande verksamhet, men tappade ändå mandat i fullmäktige.

- Trots ett vinnande koncept med aktiviteter i valstugor, dörrknackning, många telefonsamtal och utdelning av frukostpåsar har S ändå tappat. Det måste såklart analyseras varför. LO Gotland gör en egen valanalys under hösten.

Vilka orosmoln ser du i politiken för dina förbundsmedlemmars skull?

- Även på Gotland har SD vuxit. Det ser vi som ett bevis på missnöje med hur välfärden sköts. Jag kommer aldrig att försvara en röst på främlingsfientliga partier, men jag kan förstå den frustration som kommer av den höga arbetslösheten och den växande ojämlikheten.

- Nu har vi bara att kavla upp ärmarna och köra. Från LO prioriterar vi jobben, a-kassan och sjukförsäkringen säger Karin med eftertryck.

Sen vänder hon tillbaka blicken och tillägger.

- Nu vänder vi Sverige!

Linus Gränsmark
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.