Fråga facket Fråga facket

Slopa Fas 3 på Gotland - inför plusjobb

Arbetsmarknad Trots att Riksdagen i juni 2011 stoppade anvisningarna till Fas 3 fortsätter deltagarna att strömma in. På Gotland befann sig 261 personer i Fas 3 i december 2013. I en ny rapport presenterar LO Plusjobb som ett av alternativen till den hårt kritiserade Fas 3.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Foto: Lars Forsstedt

Arbete utan lön

- Vi har under lång tid framför kritik mot Fas 3, nu är det dags att den tas på allvar. Det är helt oacceptabelt att människor får arbeta utan lön. Vi vill se ett återinförande av plusjobben som den borgerliga regeringen skrotade 2006, säger Linus Gränsmark ordförande LO-distriktet på Gotland.

Ökad kritik

Trots att riksdagen redan år 2011 röstade för ett stopp av anvisningarna till Fas 3 fortsätter deltagarantalet i programmet att öka. I riket befann sig så många som 35 321 personer i Fas 3 i december 2013 och enligt Arbetsförmedlingens prognoser fortsätter siffran att stiga. I samma takt stiger kritiken mot Fas 3. Programmet ger helt enkelt inte de resultat som var tänkt.

Inför Plusjobb

Fas 3 i jobb och utvecklingsgarantin har kritiserats på flera punkter sedan starten i mars 2009. LO har krävt att åtgärden stoppas och även gett förslag på förbättringar. De goda resultaten lyser dock med sin frånvaro. 80 procent av deltagarna är åter i Fas 3 efter två år, många känner att de ger upp och somliga blir hänvisade till försörjningsstöd samtidigt som de utför vanliga arbetsuppgifter hos anordnare. LO föreslår nu istället en satsning på subventionerade anställningar.

- Vi har på punkt efter punkt visat att Fas 3 inte fungerar. Nu vill vi istället se en aktiv arbetsmarknadspolitik där individens behov går före tidsramar och ersättningsnivåer, säger Linus Gränsmark. Med Plusjobb kan arbetslösa som står långt ifrån arbetsmarknaden komma in på arbetsmarknaden och samtidigt få lön enligt kollektivavtalsenliga villkor. Vi anser att en satsning på Plusjobb är en nödvändig samhällsinvestering.

Rapporten Fas 3 eller Plusjobb? (pdf)

För mer information:

Linus Gränsmark, ordförande LO-distriktet på Gotland
Tel: 070-640 22 76
E-post: linus.gransmark@ifmetall.se

Tommy Gardell, Ombudsman/Chef LO-distriktet på Gotland
Tel: 070-447 79 15
E-post: tommy.gardell@lo.se

Jonas Wall
- Din webbläsare verkar inte ha stöd för javascript. Skriv in fornamn.efternamn@lo.se i ditt mailprogram.